1. Tüm evi temizleyin, aynı anda tek bir odaya odaklanmayın
Evdeki bir odayı baştan sona temizlemeye çalışmaktan ziyade bir görev seçerseniz (Örn: toz alma, süpürme, paspaslama) ve bu görevi evin her odasında sırayla yaparsanız eğer temizlik çok daha verimli olur.
Bu şekilde bir görevi tüm odalarda bitirip ardından bir diğer göreve geçmek, sonsuz bir temizlik döngüsündeymişsiniz gibi hissetmenizin önüne geçer.
2. Tüm temizlik aletlerinizi bir alanda toplayın
İster bir kova veya caddy olsun, temizliğe başlamak için gereken tüm malzemelerin tek bir alanda olması, işi bitirmeyi çok daha kolay hale getirir. Temizlerken alet veya malzeme aramak için zaman kaybetmeyeceksiniz.
3. Dağınıklığı giderin
Temizliğe başlamadan önce, odaları kontrol edin ve dağınıklığı toplayın. Bu dağınıklık dergiler, ayakkabılar, oyuncaklar olabilir. Tüm bunları bir köşeye bırakabilir, fazlalıkları atabilir veya bağışlayabilirsiniz.
4- Toz ve süpürge
Mobilyaların üst kısımları, rafların alt kısımları, korkuluklar, resim çerçeveleri, televizyon ve sehpaların üstü gibi alanların tozlarını giderin. Panjurlar ve üst raflar gibi ulaşılması zor alanlar için, bir paspas veya süpürgenin ucuna mikrofiber bir bez bağlamayı deneyin.
5- Aynaları ve camları silin
En başta silmek için nemli mikrofiber bir bez kullanmanızı öneriyoruz, hemen ardından tüm aynaları ve cam yüzeyleri silmek için kuru bir bez kullanın.
6- Tezgahları ve yüzey alanlarını dezenfekte edin
Evinizin her alanını kontrol ederek tezgahlar, aletler, dolaplar, kapı kolları, ışık düğmeleri, TV kumandaları ve telefonlara kadar sert olan yüzeyleri silin.
Bu yüzeylerden özellikle de insanların parmaklarının değdiği ve mikrop yayabilecek yüzeyleri dezenfekte etmelisiniz.
Bunun için yarım bardak beyaz elma sirkesini bir bardak su ile karıştırarak toksik olmayan bir dezenfeksiyon çözeltisi yapabilirsiniz.
7. Küvetleri, lavaboları ve tuvaletleri unutmayın
Mutfak lavabosu, banyo lavaboları, küvetlere ve tuvaletlere sırasıyla temizleyici püskürtün ve birkaç dakika bekleyin. Böylece temizleyicinin kir ve lekeleri çözmek için yeterince zamanı olur. Püskürtme işlemi bittikten sonra mutfaktan başlayarak fırçalama işlemine geçin. Mikrodalganız var ise içini silmeyi de unutmayın.
8. Önce süpürün, sonra paspaslayın
Mutfak ve banyo zemini gibi alanları süpürürken odanın en uzak köşesinden paspaslamaya başlayın ve çıkış kapısına doğru geri geri ilerleyin. (Demek istediğimiz, kendinizi bir köşeye sıkıştırmayın) Paspası her dört duvarlık bir alanı tamamladığınızda durulayın.
9. Süpürme yaparken durmayın
Odaları süpürürken her köşeyi en ufak tozuna kadar alma konusunda endişelenmeyin. Sadece süpürge yaparken odanın içinde hareket etmeye devam edin ve halısı bulunan her odada süpürgeyi tek seferlik çalıştırın.
10. Temizlik aletlerinizin düzenli olarak bakımını yapmayı unutmayın
Evi temizlemenin genellikle göz ardı edilen bir kısmı, temizlik aletlerinizin bakımını yapmamaktır. Kirli bir paspas veya dolu bir torba ile süpürge kullanmak çok daha az etkili çalışmasına neden olur ve süpürme işlemini bitirmek için daha fazla zaman harcarsınız.
11. Temizliği aile etkinliğine dönüştürme
Saydığımız adımlardan en zoruna geldik. Temizlik yapmak için aileniz ile bir zaman planlayıp her aile üyesine belli görevler vermek ve bunu bir takım çalışması haline getirmek, bir evi hızlıca temizlemenin en iyi yollarından biridir.
Ancak onları ikna etmenin pek kolay olmayacağını biliyoruz ve bizde evde temizliği bir ekip işine dönüştürme konusunda epey zorluk yaşıyoruz, size bu konuda iyi şanslar.
Zamanınızı verimli kullanmak ve evinizi hızlı bir şekilde temizlemek için bu yöntemleri adım adım izleyin.
1. Tüm evi temizleyin, aynı anda tek bir odaya odaklanmayın.
Bir görev seçin (Örn: Tozları almak) ve evin her odasında o görevi sırasıyla gerçekleştirin, daha sonra başka bir göreve (Örn: Yerleri süpürmek) geçin. Bu sayede sonsuz bir temizlik döngüsündeymiş gibi hissetmenizi önlemiş olacaksınız.
2. Tüm temizlik aletlerinizi bir alanda toplayın
Temizliğe başlarken ihtiyacınız olan her şeyi tek bir alanda bulundurmak için tüm temizlik aletlerinizi veya malzemelerinizi bir caddy veya kova içerisinde toplayın.
3. Dağınıklığı giderin
Her odayı kontrol edin ve dağınıklığı toplayın.
4- Toz ve süpürge
Toz almaya ve süpürmeye başlayın.
5. Aynaları ve camları silin
Aynaları ve camları nemli mikrofiber bir bez ile silin ve ardından kuru bir bezle temizleyin.
6- Tezgahları ve yüzey alanlarını dezenfekte edin
Tezgahları ve yüzey alanlarını, özellikle de insan eli değen ve mikrop yayabilecek olan yerleri dezenfekte edin.
7. Küvetleri, lavaboları ve tuvaletleri unutmayın
Mutfak lavabosu, banyo lavaboları, küvetlere ve tuvaletlere sırasıyla temizleyici püskürtün ve birkaç dakika bekleyin. Böylece temizleyicinin kir ve lekeleri çözmek için yeterince zamanı olur. Sonra mutfağa dönün ve fırçalama işlemine başlayın.
8. Önce süpürün, sonra paspaslayın
Mutfak ve banyo zeminlerini süpürün. Odanın en uzak köşesinden paspaslamaya başlayın ve kapıya doğru geri geri ilerleyin.
9. Süpürme yaparken durmayın
Süpürge yaparken evin içinde hareket etmeye devam edin ve her köşenin tozunu alma konusunda stres yapmayın.
10. Temizlik aletlerinizin düzenli olarak bakımını yapmayı ihmal etmeyin
Temizlik aletlerinizin bakımını düzenli olarak yaptığınızdan emin olun.
11. Temizliği aile etkinliğine dönüştürme
Ailenizle önceden anlaşarak temizliği bir ekip çalışması haline getirin ve her bir kişiye spesifik görevler verin.
댓글